Downloads

Screen Shot 2015-10-11 at 22.31.25Hieronder vindt u downloads van artikelen, papers, abstracts etc. Ze staan in chronologische volgorde van nieuw naar oud en hopelijk worden het er steeds meer! Een overzicht van mijn columns op opiniesite Joop.nl vindt u hier.

 1. Mijn proefschrift kunt u hier downloaden.
 2. Ik had de eer om op 12 december 2017 deel te nemen aan de Slimste Mens in een speciale jubileumreeks: De Slimsten vs De Rest. Ik was als één van de thuiskandidaten uit meer dan 18.000 kandidaten geselecteerd. Hoe dat afliep zie je hier.
 3. Een wetenschappelijk artikel in Safety Science over hetzelfde onderzoek naar de robuustheid van het Basisnet Spoor dat Berenschot en Antea Group samen hebben uitgevoerd.
 4. Een artikel in Gevaarlijke Lading nummer 4 van 2017 naar aanleiding van een onderzoek dat Berenschot samen met Antea Group uitgevoerd heeft om de robuustheid van het Basisnet Spoor te vergroten.
 5. Op 1 september 2017 was ik nogmaals te horen bij BNR Nieuwsradio, maar nu over de gevolgen indien dat in Nederland zou gebeuren.
 6. Op 31 augustus 2017 was ik te horen bij BNR Nieuwsradio over de gevolgen van orkaan Harvey in Texas, omdat er een chemische fabriek op ontploffen stond.
 7. Op 13 januari 2017 was is te horen bij BNR Nieuwsradio over veiligheid op cruiseschepen naar aanleiding van 5 jaar na de ramp met de Costa Concordia.
 8. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs had mij gevraagd een column te schrijven over het thema ‘ Leven met risico’s’ en de verantwoordelijkheid van ingenieurs. De column vindt u hier.
 9. Een interview bij Omroep Brabant over veiligheidsmaatregelen op het spoor nav nieuwe maatregelen van de Staatssecretaris (vanaf minuut 12).
 10. Een interview in Binnenlands Bestuur nummer 17 van 2016 over het vervoer van gevaarlijke stoffen.
 11. Een artikel in Gevaarlijke Lading nummer 4 van 2016 over weeffouten in het basisnet.
 12. Een opiniestuk in het Brabants Dagblad over enkele misverstanden rond het vervoer van gevaarlijke stoffen.
 13. Naar aanleiding van een brief van Staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer over het vervoer van gevaarlijke stoffen ben ik benaderd om mijn mening hierover te geven in het 18 uur en het 20 uur Journaal (beide in het openingsitem). Op de website van de NOS staat ook een artikel over dit onderwerp.
 14. Naar aanleiding van het NOS item zijn meerdere media die mij benaderd hebben voor duiding van dit onderwerp:
 15. Een artikel in het VVM magazine over het kwalitatief benaderen van risico’s rond gevaarlijke stoffen.
 16. Een interview in C2W magazine over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Te lezen vanaf pagina 16.
 17. Een interview in de Telegraaf over een onderzoek dat wij uitvoeren voor de Europese Commissie naar de beveiliging van havens en cruiseschepen.
 18. Een interview op BNR Nieuwsradio over een het zelfde onderzoek voor de Europese Commissie naar de beveiliging van havens en cruiseschepen.
 19. En tot slot een interview over dit onderwerp op Radio 1
 20. Een wetenschappelijk artikel in Journal of Risk Research, geschreven naar aanleiding van een opdracht van ARCADIS voor Rijkswaterstaat IJsselmeergebied, waarbij ik projectleider was. In het artikel wordt een kwalitatieve manier beschreven om externe veiligheidsrisico’s in kaart te brengen.
 21. Een Nederlandse short read over dit voornoemde artikel staat op de site van Binnenlands Bestuur.
 22. Een interview bij BNR Nieuwsradio over een explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014.
 23. Een artikel in Gevaarlijke Lading 6/2013 over het basisnet, zie ook de site van Gevaarlijke Lading
 24. Een interview bij Radio 1 over transport van gevaarlijke stoffen over het spoor in het kader van werkzaamheden aan de Betuweroute
 25. Een interview bij BNR Nieuwsradio over de veiligheidscultuur bij bedrijven
 26. Een artikel in Geospatial World Magazine van oktober 2013 over een opdracht van ARCADIS die we hebben uitgevoerd in Amsterdam over beheer en onderhoud van de openbare ruimte met geo-informatie om de veiligheid te vergroten (vanaf p.58)
 27. Een artikel in het NVVK magazine van juli 2013 over stedelijke ontwikkeling en externe veiligheid
 28. In Amsterdam maakten bewoners zich zorgen over de veiligheid langs het spoor . Zie hier een gesprek op Salto 1 en hier een item op AT5 hierover.
 29. Een item op EenVandaag over het transport van chloor door Amersfoort en Hilversum waarin ik word geïnterviewd
 30. Een bijdrage aan het SRA Europe congres 2013 in Trondheim over het op een andere manier analyseren van risico’s bij gevaarlijke stoffen en sluizen (in English)
 31. Een artikel in het wetenschappelijk Journal Safety Science over transport van gevaarlijke stoffen over het spoor (in English)
 32. In Amsterdam maakten bewoners zich zorgen over de veiligheid langs het spoor. Zie hier een gesprek op Salto 1 en hier een item op AT5 hierover.
 33. Naar aanleiding van het ongeval in Wetteren ben ik door verschillende landelijke dagbladen geïnterviewd. Hier staat het interview met Trouw. Overige interviews met oa AD, NRC en NRCnext zijn op aanvraag te zien.
 34. Naar aanleiding van het ongeval in Wetteren ben ik geïnterviewd door Radio 1.  Meer informatie staat hier. Het interview zelf staat hier (klik anders op bijdrage 3 op het NOS weblog). Het Dordtse weblog iDordt heeft er ook beelden van gemaakt en die staan hier.
 35. Tot slot ben ik ook nav Wetteren door Nieuwsuur geïnterviewd. Klik hier voor een overzicht en hier voor het item.
 36. Naar aanleiding van een groot ongeval in Texas met een kunstmest fabriek ben ik geïnterviewd op BNR Nieuwsradio
 37. Een artikel over het overschatten van de rol van social media nav de rellen in Haren in Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing
 38. Een uitgebreide samenvatting van mijn proefschrift in het vakblad Ruimtelijke Veiligheid en Risicobeleid 
 39. Een artikel over het relativeren van risico’s in Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (vanaf p. 58)
 40. Een reflectie op het basisnet spoor in het tijdschrift Gevaarlijke Lading 
 41. Een reflectie op een WRR publicatie in Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing (vanaf p. 44).
 42. Een live interview op radio 2 naar aanleiding van dezelfde ramp.
 43. Een verzameling krantenknipsels (in een zipfile) naar aanleiding van de ramp in Viareggio waarin ik geciteerd ben. NB: helaas zijn de technische details niet correct overgenomen in enkele van de interviews.
 44. Bijdrage aan Rooilijn van oktober 2008.
 45. Bijdrage aan het PSAM 2008 congres met een uitbreiding op de vraag of het basisnet spoor wel haalbaar is (in English).
 46. Bijdrage aan het AATT congres over de vraag of er andere mogelijkheden zijn om de instituties rond het transport van gevaarlijke stoffen in te richten (in English).
 47. Bijdrage aan het CVS congres (2007) over de vraag of er andere mogelijkheden zijn om de instituties rond het transport van gevaarlijke stoffen in te richten (in English).
 48. Bijdrage aan het tijdschrift Socialisme en Democratie van de Wiardi Beckman Stichting van de PvdA over studenten en excelleren.
 49. Bijdrage aan AESOP 2007 over het conceptualiseren van het begrip risico en of transport van gevaarlijke stoffen per spoor wel een ‘echt’ risico is (in English).
 50. Een artikel in het wetenschappelijk Journal Safety Science over het basisnet goederenvervoer gevaarlijke stoffen (in English).
 51. Bijdrage WIT congres Risk Analysis 2006 over herverdeling van risico’s (in English).
 52. Artikel externe veiligheid Arnhem Centraal